recept: Gombás aprópecsenye, Kifőzde
Gombás aprópecsenye
(gombás brassói)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

50 dkg sertéslapocka,
50 dkg gomba,
6-8 gerezd fokhagyma,
1 kg krumpli,
só, bors, zsiradék




A húst megtisztítom minden fehér színű összetevőjétől (ha sok, érdemes lefagyasztani, megdarálni, alaplét csinálni belőle stb.) és ceruza vastagságú csíkokra vágom. A gombát megtisztítom és hasonló hasábokra vágom. A fokhagymát hajszálvékonyra felszeletelem, a krumplit megmosom, meghámozom, majd kb. centis vastagságú hasábokra vágom.

Egy laposabb vaslábosban zsírt forrósítok, beledobom a húst, és gyorsan kevergetem addig, míg ki nem fehéredik. Ha levet ereszt, addig pirítom, míg el nem párolog. Ekkor hozzáteszem a fokhagyma kétharmadát, egyet keverek rajta, majd belekeverem a gombát is. Addig pirítom, míg ki nem jön a gomba leve, ekkor lefedem és kislángra teszem.

A krumplinak bő zsiradékot forrósítok egy nagy sütőedényben, én napraforgó olajat, vajat és disznózsírt használok vegyesen. Két részletben megsütöm benne a krumplit, lényeg, hogy ne nagyon fedjék egymást, mert akkor csak párolódik és szétmállik szegény. Ha jól csinálom, kívül piros-ropogós, belül omlós krumplikhoz jutok, a család egyöntetű örömére. A maradék fokhagymát is beleteszem, csodás íze lesz tőle.

Közben a húsra is vetek egy pillantást, már meg kellett, hogy puhuljon, és a gomba leve is kiment már belőle. Azért kis szaftot hagyok benne, nagyon finom, nem is csúnya. Megsózom, jól megborsozom, még egy kóstolás, és rendben vagyunk, lehet tálalni.

A krumplira szedem a húst, a tetejére kis petrezselymet is teszek. Valami kellemes savanyúval együtt kínálom; fejessaláta, uborkasaláta, télen hordós savanyúság, vagy almapaprika illik hozzá.

Utólag azt mondom, nem hiányzott a szűzpecsenye, pedig tartottam ettől. De a lapocka megtisztítva is sokkal ízesebb, lédús húsnak bizonyult, ezentúl mindig így csinálom.

Finom, kiadós étel, nyáron csíkokra vágott zöldpaprikát is tehetünk bele. Csípőset is, ha bírják a kosztosok.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: brassói aprópecsenye

Forrás: Azt hittem, feltaláltam a spanyolviaszt, de körülnéztem, és nyüzsögnek a hasonló receptek a neten :-)

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2013.04.19. Utoljára frissítve: 2013.04.19.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 15:24:29 - 1.71)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez