Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
50 dkg sertéslapocka, 50 dkg gomba, 6-8 gerezd fokhagyma, 1 kg krumpli, só, bors, zsiradék |
A húst megtisztítom minden fehér színű összetevőjétől (ha sok, érdemes lefagyasztani, megdarálni, alaplét csinálni belőle stb.) és ceruza vastagságú csíkokra vágom. A gombát megtisztítom és hasonló hasábokra vágom. A fokhagymát hajszálvékonyra felszeletelem, a krumplit megmosom, meghámozom, majd kb. centis vastagságú hasábokra vágom. Egy laposabb vaslábosban zsírt forrósítok, beledobom a húst, és gyorsan kevergetem addig, míg ki nem fehéredik. Ha levet ereszt, addig pirítom, míg el nem párolog. Ekkor hozzáteszem a fokhagyma kétharmadát, egyet keverek rajta, majd belekeverem a gombát is. Addig pirítom, míg ki nem jön a gomba leve, ekkor lefedem és kislángra teszem. A krumplinak bő zsiradékot forrósítok egy nagy sütőedényben, én napraforgó olajat, vajat és disznózsírt használok vegyesen. Két részletben megsütöm benne a krumplit, lényeg, hogy ne nagyon fedjék egymást, mert akkor csak párolódik és szétmállik szegény. Ha jól csinálom, kívül piros-ropogós, belül omlós krumplikhoz jutok, a család egyöntetű örömére. A maradék fokhagymát is beleteszem, csodás íze lesz tőle. Közben a húsra is vetek egy pillantást, már meg kellett, hogy puhuljon, és a gomba leve is kiment már belőle. Azért kis szaftot hagyok benne, nagyon finom, nem is csúnya. Megsózom, jól megborsozom, még egy kóstolás, és rendben vagyunk, lehet tálalni. A krumplira szedem a húst, a tetejére kis petrezselymet is teszek. Valami kellemes savanyúval együtt kínálom; fejessaláta, uborkasaláta, télen hordós savanyúság, vagy almapaprika illik hozzá. Utólag azt mondom, nem hiányzott a szűzpecsenye, pedig tartottam ettől. De a lapocka megtisztítva is sokkal ízesebb, lédús húsnak bizonyult, ezentúl mindig így csinálom. Finom, kiadós étel, nyáron csíkokra vágott zöldpaprikát is tehetünk bele. Csípőset is, ha bírják a kosztosok. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|